Nieuwsbrief EABT

Nieuwsbrief december 2022

Lees meer over onze activiteiten

Nieuwsbrieven  

De Nieuwsbrieven zijn bedoeld om – naast de coördinatoren en bestuursleden – ook de vrijwillige medewerkers en belangstellenden te informeren over het beleid, de ontwikkelingen en de voortgang van onze Stichting “Educatie achter buitenlandse tralies” (Eabt).

In de Nieuwsbrieven nemen we ook nieuws op dat gedetineerden in het buitenland of

(afstands-)onderwijs betreft. De nieuwsbrieven zijn ook te lezen op onze website www.eabt.nl

Kerstmis – Oud en Nieuwjaar

Gelukkig hebben we weer een jaar mogen leven en werken zonder de beperkingen vanwege Covid. Bezoekers van gedetineerden zijn weer welkom. Post, waaronder die van en naar onze studiecoördinatoren, wordt weer bezorgd. Dat merken we ook aan het aantal aanvragen voor een cursus en de verzendingen van cursusmaterialen en huiswerk.

Toch merken we om ons heen dat ook na de Covid de wereld, ons leven wellicht ook, er een van verwarring is gebleven.

Er is een verwoestende oorlog gaande die, naast de al langer bestaande vluchtelingenproblematiek, heel veel meer mensen op de vlucht heeft gejaagd. Hun huis, hun stad, hun land uit. Vaak alles, ook familie en vrienden, achter latend.

Er is niet alleen de almaar ernstiger wordende klimaatcrisis maar ook een energiecrisis; niet op afstand, maar in onze directe omgeving.

Met onze Stichting gaat het goed. Mede dank zij de grote inzet van vrijwilligers, de studiecoördinatoren en bestuur van Eabt maar ook de uitstekende samenwerking met Bureau Buitenland van Reclassering Nederland en onderwijsorganisaties als NHA, Vaarbewijzen en – sinds deze herfst – de NHOC.

We hopen dat het u allen goed ging en blijft gaan en dat u gezond blijft.

We wensen u mooie en fijne Kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en bovenal een gezond en gelukkig nieuw jaar toe.

Wat een mooie Stichting, wat een puike medewerkers!

Educatie achter buitenland bestaat inmiddels alweer 18 jaar! Ontstaan tegen de verdrukking in. Uitgegroeid tot een krachtige, in Europa en daarbuiten nog altijd unieke organisatie. Nergens ter wereld wordt vanuit het vaderland afstandsonderwijs in de eigen ‘moeder’taal verzorgd voor in het buitenland gedetineerde landgenoten.

En dat wordt enorm gewaardeerd. Allereerst door de studerende gedetineerden zelf, maar ook door de professionals van Bureau Buitenland van Reclassering Nederland, de vrijwilligers die regelmatig bij die gedetineerden op bezoek gaan. Maar ook door de consulair medewerkers ter plaatse en de directies en docenten van de gevangenissen aldaar. Het evaluatieonderzoek dat in 2020 door de Vrije Universiteit van Brussel werd uitgevoerd heeft dat zichtbaar gemaakt. Toch gaat niet alles van een leien dakje. In enkele landen blijft het een moeilijke opgave om het pakket met cursusmappen bij de gedetineerde te krijgen. En nu ook in de onderwijswereld en in het studiemateriaal de digitalisering steeds verder vorm krijgt blijven de mogelijkheden van computer- en internetgebruik binnen de gevangenissen ver achter.

De werkwijze van Eabt is in 2017 door een internationaal samengestelde adviesgroep van het FORINER-project als ‘lichtend voorbeeld’ voor andere landen genoemd. Geadviseerd werd om met inschakeling van onder meer de Raad van Europa en de nationale overheden een Europees netwerk op te bouwen om vanuit elke Europees land aan de in het buitenland gedetineerde landgenoten afstandsonderwijs in hun eigen taal te gaan aanbieden en begeleiden. Het is frustrerend om te zien dat anno 2022 een dergelijk netwerk nog niet eens overwogen wordt. Uit een kortgeleden gehouden wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bij FORINER betrokken adviseurs ook nu nog vinden dat een dergelijk netwerk er op korte termijn zou moeten komen. Al de input, alle energie die in dat idee tot nu toe vanuit Eabt is geïnvesteerd, heeft nog tot niets geleid. We laten het er evenwel niet  bij zitten. We blijven proberen mensen die op Europees niveau bij het beleid voor passend onderwijs voor alle gedetineerden betrokken zijn hiervoor te interesseren.

Dat Eabt, dat die puike medewerkers daarvan, zo als voorbeeld worden gesteld maakt trots. We blijven gewoon uitvoeren wat in de Europese Gevangenisregels staat: passend onderwijs is ook voor (buitenlandse) gedetineerden een recht!

Taalproject en Schrijfwedstrijd    

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland kunnen niet lezen of schrijven; 2.500.00 mensen zijn laaggeletterd. Die hebben 2-3 jaar leerachterstand na het verlaten van de basisschool. Onder gedetineerden komt dat 2x zo vaak voor als bij de gemiddelde Nederlander.

Eabt heeft daarom het aanleren van de Nederlandse taal en vergroten van die vaardigheden tot speerpunt van haar beleid gemaakt. Er zijn speciale folders gemaakt die zich daarop richten; folders die in 7 talen beschikbaar zijn en via Bureau Buitenland, bezoekvrijwilligers en consulair medewerkers onder de aandacht van de gedetineerden worden gebracht. Afgelopen maanden hebben we een toename gezien van het aantal mensen dat van ons taalaanbod gebruik wil maken.

Om het gebruik van de Nederlandse taal op welk niveau dan ook leuker te maken, te promoten, organiseert Eabt vanaf 2022 elk jaar een schrijfwedstrijd. Alle in het buitenland gedetineerde Nederlanders worden uitgedaagd om een kort verhaal, gedicht of rap te schrijven en in te sturen.

Er zijn leuke geldprijzen uitgeloofd voor de winnaars in elke categorie.

Bregje Veltman, journalist en vrijwilliger bij Eabt, is projectleider en Őzcan Akyol (Eus) en bekend als presentator van diverse TV-programma’s treedt op als jurylid. Er zijn 15 inzendingen ontvangen die nu bij de jury liggen ter beoordeling.

De folders met ons taalaanbod en de flyer voor de schrijfwedstrijd zijn op onze website te vinden.

Gevangenispost          

Op 15 november j.l. vond de presentatie plaats van het boek “Gevangenispost” met daarin correspondentie tussen 10 schrijvers van “binnen” (gedetineerden) met tien gevestigde schrijvers van “buiten”. Het boek is tot stand gekomen vanuit schrijfgroepen die Stichting Blocknotes in verschillende gevangenissen heeft opgericht. De eerste schrijfgroep ging van start in 2016 met schrijfster Christine Otten die een cursus creatief schrijven organiseerde. Blocknotes werd in 2020 opgericht. Inmiddels zijn er schrijfgroepen in Veenhuizen, Vught en Lelystad.

Voor het artikel dat Bregje Veltman op verzoek van Eabt over de boekpresentatie schreef, klik op onze website: https://eabt.nl/nl

Samenwerking met NHA 

Inmiddels al zo’n 10 jaar werken Eabt en onderwijsinstelling NHA samen om in het buitenland gedetineerde Nederlanders van passend afstandsonderwijs te voorzien. Minimaal eens per jaar nemen we samen de tijd om de samenwerking te evalueren, ontwikkelingen die hebben plaatsgehad of in het verschiet liggen te bespreken op hun consequenties voor onze gedetineerden voor het onderwijsaanbod en de studiebegeleiding.

Begin december j.l. kwamen Wilfried Plum, programma manager van NHA en de studiecoördinatoren bijeen. NHA en Eabt hebben afgesproken zich in te zetten om het aantal deelnemers dat de gehele cursus in zijn geheel doorloopt (dat is nu ongeveer 30%) te verhogen. Vastgesteld werd dat de – door de NHA doorgevoerde -implementaties op het gebied van digitalisering door Eabt als goed werkbaar is ervaren. De digitalisering in (ook) het cursusmateriaal gaat almaar verder. Zo wordt sinds kort in de talenstudies  de zgn. Avatartechniek toegepast, computeranimaties  rondom concrete situaties bedoeld om de studeerbaarheid te verhogen.

Digitaal studeren een te hoge drempel

Op verzoek van een collega binnen Nederlandse afdeling van de European Prison Education Association (EPEA-NL) schreef Frans Lemmers een artikeltje om duidelijk te maken dat het digitaal studeren voor Nederlandse studenten in een buitenlandse gevangenis een te hoge drempel is. In het lesmateriaal wordt steeds vaker een link verwerkt waarmee via beeldmateriaal vaardigheden worden verduidelijkt. Zonder computer/internetverbinding kunnen die hulpmiddelen in het cursusmateriaal niet worden gebruikt. Dat is een grote gemiste kans. Om passend afstandsonderwijs (in de eigen taal) van NHA te kunnen laten volgen en het huiswerk te laten nakijken moet door de studiecoördinatoren van Eabt bovendien een geitenpaadje worden bewandeld. De cursist kan dienst huiswerk immers niet op de studieplaza plaatsen. Dat wordt nu per post naar Eabt gestuurd waar het gescand en ge-upload en vervolgens alsnog op plaza geplaatst wordt. Omslachtig, tijdrovend en het beneemt de gedetineerde student een stuk zelfstandigheid.

Voor het lezen van het artikel, kijk op onze website: https://eabt.nl/nl

Een cursist schrijft                                                                           

“Beste Henk,  in februari 2023 kom ik eindelijk vrij. Het aftellen is begonnen. Het mag ook wel na meer dan 5 jaar in de gevangenis. Toch valt te zeggen, dat dankzij Eabt de motivatie kwam om deze tijd hier binnen nuttig te besteden.” Mooi, altijd weer fijn, om te horen wat onze studenten vinden van het werk dat wij van Eabt in samenwerking met Bureau Buitenland voor hen kunnen doen. Het doet er werkelijk toe en dat motiveert ons om met volle kracht door te blijven gaan.

EPALE 

EPALE is een online platform voor én door professionals die werkzaam zijn in de volwasseneneducatie; zoals binnen penitentiaire inrichtingten. Op advies van onze Belgische collega’s hebben we kennis gemaakt met de projectmanager van EPALE Nederland. Via het platform kunnen docenten, opleiders, beleidsmakers en onderzoekers onderling contact leggen, kennis delen en ideeën opdoen. Dat is voor iedereen die binnen het gevangenisonderwijs werkt van groot belang; ook voor Eabt. We missen immers de uitwisseling op Europees niveau heel erg. Net als veel andere professionals hebben we moeite met het op dee hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen; ook omdat de informatie versnipperd wordt aangeboden. Kijk eens op de EPALE website (https://epale.ec.europa.eu/nl) daar is het laatste nieuws uit de wereld van de volwasseneneducatie te vinden die wordt verdeeld over vijf thema’s: ondersteuning cursisten, leeromgevingen, sociale vaardigheden, beleid en kwaliteit. Je vindt er goede voorbeelden uit de praktijk, recente beleidsontwikkelingen, leermateriaal, onderzoeksrapporten, blogs en nog veel meer. Het is daarnaast mogelijk om met gelijkgestemden de uitwisseling dichterbij te halen door de mogelijkheid te benutten een zgn. community of practice te starten.

Uit Nieuwsbrief van Bureau Buitenland Reclassering Nederland

Bureau Buitenland van Reclassering Nederland begeleidt Nederlanders in buitenlandse detentie. Ook bieden we ondersteuning aan hun thuisfront. Over de hele wereld hebben we reclasseringsvrijwilligers die gedetineerden bezoeken. Bureau Buitenland werkt nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades. In deze elfde nieuwsbrief een verhaal uit de werkpraktijk, informatie over onze deelname aan de opleiding voor nazorgcoördinatoren en het opvragen van contactgegevens van nazorgorganisaties.

Detentie en terugkeer vanuit ..?

De meeste gedetineerden in buitenlandse detentie bevinden zich in Europa. Maar ook in verder gelegen landen zitten Nederlanders vast. In Azië zijn dat er ongeveer 60. Deze gedetineerden zijn niet allemaal in beeld bij Bureau Buitenland. Niet elke gedetineerde meldt zich aan voor begeleiding van Bureau Buitenland. Een grote groep doet dat wel. Regiocoördinator Leontien Kuijer onderhoudt contact met deze gedetineerden en vertelt over een gedetineerde in Thailand:

De meeste gedetineerden in Azië zitten lange straffen uit voor drugs- of zedendelicten. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook geregeld mensen vast komen te zitten, omdat ze geen geldig visum meer hebben, ze zijn dan in “overstay’ zoals dat heet. Mensen krijgen dan soms een forse boete opgelegd en moeten het land gedwongen-op eigen kosten- verlaten. Als er niet betaald kan worden komt men meestal in een immigratie detentie centrum terecht, waar de omstandigheden vaak nog slechter zijn dan in een reguliere gevangenis. Het bij elkaar sprokkelen van geld voor boete en/of terugkeer kan soms maanden tot wel jaren duren.

Afgelopen september kwam er zo een gedetineerde in Thailand bij ons in beeld. Maar deze meneer, die al meer dan tien jaar in Thailand woonde, was op leeftijd en behoorlijk ziek en door een beenamputatie aan een rolstoel gekluisterd. Hij kon alleen met hulp van medegedetineerden uit de rolstoel komen, moest ook op het toilet geholpen worden. Daarbij was hij bijna blind. Meneer moest echt snel weg uit deze beroerde situatie. Helaas had meneer in Nederland geen netwerk meer en kon hij bij niemand terecht, hij had dus meteen na aankomst onderdak en 24 uurs verzorging nodig. Dat zorgde meteen voor een financierings-probleem, want meneer was natuurlijk nog niet verzekerd en kon door zijn lange verblijf in Thailand ook niet direct aanspraak maken op de WLZ.

Voor vertrek naar Thailand woonde hij in Nijmegen. Gelukkig pakte de nazorgcoördinator van Nijmegen de zaak voortvarend op. Er werd direct geschakeld met de GGD bijzondere zorg en Iriszorg om de verschillende scenario’s uit te werken.

Schiphol Social Work vroeg ik om meneer na aankomst op te vangen, zij regelden ook dat hij meteen door de arts op Schiphol gezien zou worden. Aan onze kant stond alles nu min of meer klaar, het wachten was op zijn daadwerkelijke komst. Meneer werd op de wachtlijst voor een vlucht gezet, in afwachting van de fit-to-fly verklaring.

Dankzij een aanvullende gift van Stichting Epafras kon het ticket betaald worden; een toevallig naar Nederland terugkerende stagiaire op de ambassade was bereid om als begeleider tijdens de vlucht op te treden; onze bezoekvrijwilliger en de consulair medewerker brachten bezoeken aan meneer voor de laatste update in zijn situatie en zorgden voor wat schone reiskleding. Toen op zondagavond het verlossende appje binnenkwam “we zitten en gaan vertrekken”, kon ik aan Schiphol Social Work en de gemeente laten weten dat meneer de volgende ochtend vroeg aan zou komen.

Meneer kon gelukkig wel meteen door naar Nijmegen, alwaar hij werd opgewacht door de mensen van de GGD. Het had voor hen nog aardig wat voeten in aarde om meneer via de crisisopvang uiteindelijk in een tijdelijke beschermd wonen voorziening te plaatsen, maar het lukte!

Meneer zelf was gelukkig erg tevreden met alle inzet die voor hem gepleegd was. Dankzij de uitstekende samenwerking van alle betrokkenen in Thailand en Nederland is er zo toch weer een zachte landing gerealiseerd!

 

Wilt u reageren of hebt u iets te vragen?

Neem dan contact met ons op:  info@eabt.nl

Frans Lemmers, vrijwilliger-directeur

Ontwerp en realisatie Publiek

© 2024 Educatie achter buitenlandse tralies